Бурята „Кирил” приближава Северна Европа
Бурята „Кирил” приближава Северна Европа / БГНЕС

Бурята „Кирил” заплашва голяма част от Северна Европа. Смята се, че тя може да премине в ураган, придружен с ветрове, достигащи до 180 км/час.

Германия обяви национална тревога за наближаващ ураган от днес следобед до утре сутрин. Властите предупреждават населението да ограничи пътуванията заради "изключителната опасност". Службата за Гражданска сигурност е готова да реагира с 40 000 спасители. Германците са приканени да не паркират колите си под дървета и да махнат саксиите и мебелите от балконите и терасите.

Очакват се обилни дъждове в гъсто населената западна провинция Северен Рейн-Вестфалия, където днес забавачките остават затворени. В Дюселдорф училищата ще затворят по-рано от обичайното. Същите мерки се прилагат и в източните провинции, и в Берлин.

Лошото време затрудни и самолетните полети. Тази сутрин във Франкфурт, където е най-голямото летище на континентална Европа, бяха анулирани 17 излитания и кацания. Международните полети все още не са засегнати.

Морският транспорт между английското пристанище в Дувър и френските в Дюнкерк и Кале бе спрян заради затварянето на Дувърското пристанище, засегнато от бушуващата в Ламанша буря.

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс си тръгна от Берлин по-рано от предвиденото заради наближаващата буря. 

По-рано днес Кондълиза Райс и германският канцлер Ангела Меркел обявиха волята си да съживят Квартета за мир в Близкия изток, който по техни думи може да окаже важно влияние в целия регион.