Бурите в Западна Европа отнеха живота на двама души
Бурите в Западна Европа отнеха живота на двама души / netinfo
Най-малко двама души загинаха при бурите в Западна Европа, които предизвикаха хаос в трафика по море, въздух и суша, повалиха дървета и повредиха сгради от Германия на север до Гърция и Италия на юг, предаде ДПА.

Швейцарска гражданка загина в Австрия при верижна катастрофа на около 60 превозни средства. Броят на ранените е 37 души. Жената била изхвърлена от колата си и прегазена от камион, съобщи полицията.

Австрийските метеоролози предупредиха, че тежките зимни условия, причинени от снеговалежите през последните дни, сериозно увеличават опасността от лавини в Алпите. Поне 20 сантиметра нова снежна покривка беше измерена в Западен и Северен Тирол, а до довечера се очаква дебелината й да достигне половин метър.

Снежната буря наруши трафика и в Германия и Холандия, където хората се връщаха на работа след великденските празници. Заседнали коли блокираха магистрали по високите места в Централна и Западна Германия.

Фаталните инциденти, причинени от заледените пътища, включват и катастрофа на 77-годишен мотоциклетист в провинция Баден-Вюртемберг. В Холандия заминаващите полети от летището на Амстердам бяха отложени заради продължаващия снеговалеж. Влаковете също бяха засегнати. Холандската полиция съобщи за 37 пътни произшествия.

Бурята беше усетена дори далеч на юг - на гръцките и италианските средиземноморски острови. Според гръцкото радио високите вълни са прекъснали фериботния трафик. Транспортните връзки с много егейски острови са прекъснати за 24 часа.

В Южна Италия стотици туристи бяха принудени да останат на островите Исоле Липари, северно от Сицилия, след като вятърът и вълните доведоха до прекъсване на фериботните връзки.