/ iStock/Getty Images
Силната зимна буря, връхлетяла Европа с ураганни ветрове и силни дъждове, причини смъртта на няколко души, както и сериозни нарушения в транспорта, предаде АП.
Има данни за няколко смъртни случая, пряко свързани с бурята. Трима шофьори, единият в Югозападна Чехия, другият в Северна Словакия, а третият - в Южна Англия загинаха, след като върху колите им паднаха дървета.

Циклонът „Киара“ ни връхлита през следващите дни

Двама души загинаха и в Полша, след като бурята отнесе покрива на сграда за наемане на ски екипировка в планинския курорт Буковина Татшанска, недалеч от границата със Словакия, и го запрати към хора, стоящи близо до ски лифт, съобщи полската полиция. Двама души са ранени.
Един човек загина, а друг изчезна безследно, след като ураганен вятър отнесе вчера лодката на двама рибари в езеро Феген в Северозападна Швеция, съобщи полицията в кралството, цитирана от ТАСС.

Във Великобритания, която през вчерашния ден бе най-тежко засегната от бурята, днес оценяват щетите и разчистват. Там също така се работи за възстановяване на електричеството на 20 000 домове. В някои части от Англия и Шотландия се очакват нови зимни бури.

В Шотландия в град Хауик (на границата с Англия) вчера къща за гости и бистро се свлякоха в местна река. Няма пострадали.
На някои места във Великобритания само за 24 часа се изсипа дъжд, колкото за месец и половина. Реки излязоха от коритата си, в Северозападна Англия имаше и евакуация на жители.

Транспортът във Великобритания беше нарушен - при самолетните полети, фериботите и влаковете имаше закъснения и отменени курсове. Вчера беше нарушено движението на фериботи през Ламанша, а днес е възможно тези нарушения да продължат.

"Бритиш еруейз" съобщиха, че бурята Сиара ще окаже "незначително" въздействие върху разписанието им за днешния ден.

Бурята премина и през Франция. Метеоролозите предупреждават, че на остров Корсика може да има ветрове до 200 км/ч по-късно днес. Северният бряг на Франция днес беше заливан от големи вълни, а на магистрала А2 (която свързва Франция и Белгия) вятърът обърна камион. Към тази сутрин 130 000 френски домакинства бяха без ток в различни области на Франция, включително Бретан, Нормандия и други.

В Германия към тази сутрин без електричество бяха 50 000 домакинства. Железопътната компания "Дойче бан" заяви, че лека-полека възстановява движението на влакове в Северна Германия, пътуващи на далечни разстояния, но предупреди пътуващите да очакват още нарушения в железопътния трафик. Стотици полети от германските летища бяха отменени.
Бурята, която в Германия бе наречена Забине, доведе и до затваряне на училищата в няколко града и региона, включително в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където няколко души бяха ранени при падания на на клони и дървета.
Около 96 000 домакинства са без ток и в Чехия, отменени бяха и седем полета от международното летище в Прага, включително за Цюрих, Мюнхен, Франкфурт, Дюселдорф, Лондон и Амстердам.

Самолет "Ербъс" А320 на Катарските авиолинии, беше отклонен от Прага за Виена, след като пилотите не можаха да кацнат тази сутрин. Десетки участъци от железопътната мрежа в Чехия бяха блокирани от паднали дървета, имаше и закъснения в движението на влакове.
БТА