/ iStock/Getty Images
Сградата в строеж в Кралство Саудитска Арабия - кулата Джеда, известна още като Кулата на Кралството, е на път да надмине Бурдж Халифа, като най-високата сграда в света с планирана височина над 1000 метра, съобщи "Сараево таймс".

През 2010 г. Бурдж Халифа в Дубай постави безпрецедентни рекорди, издигайки се на височина от 828 метра и вземайки титлата най-висока сграда в света.
Световните рекорди на Гинес признават, че кулата в Джеда, чиято височина се предвижда да надхвърли 1 000 метра, има потенциала да преосмисли световния силует след завършването си.

Разработен от Икономическата компания на Джеда, този небостъргач е замислен като цялостен комплекс, който включва луксозни резиденции, офис площи, обслужвани апартаменти и луксозни жилищни сгради.

Мълния удари най-високата сграда в света - Бурдж Халифа в Дубай (ВИДЕО)


По-конкретно, в него трябва да се помещава "най-високата обсерватория в света", наред с други революционни характеристики.

Амбициозният проект на Jeddah Tower и приблизителната стойност от 1,23 млрд. долара я правят силен претендент да надмине сегашния шампион.

Разположен в северната част на Джеда като част от голям мегапроект на стойност 20 млрд. долара, строежът на този архитектурен шедьовър е възобновен през 2023 г. след петгодишно прекъсване.

Несигурността относно датата на завършване на строителството засилва очакванията, тъй като предлаганите размери и удобства представляват сериозно предизвикателство за "царуването" на Бурдж Халифа.
БГНЕС