Бунтовници от Дарфур похитиха судански самолет
Бунтовници от Дарфур похитиха судански самолет / Снимка: БГНЕС

Похитителите на суданския самолет, който бе принуден да се приземи в Либия, са бунтовници от западната суданска област Дарфур. Това съобщи катарската сателитна телевизия Ал Джазира, цитирана от Ройтерс и БТА.

Според телевизионния канал похитителите са десетима и са от фракция от Движението за освобождение на Судан, която отказа да подпише през 2006 г. мирното споразумение с властите. Сред пътниците на отвлечения самолет Боинг 737 са високопоставени представители на друга фракция от Движението за освобождение на Судан – Минауи, предаде още Ройтерс.

Похитителите, с които либийските власти водят преговори от снощи, също твърдят, че са членове на Армията за освобождение на Судан. Те искат да отидат в Париж при своя лидер Абдел Уахид Мохамед Нур, заяви директорът на военното летище в югоизточния либийски град Куфра, на което се намира самолетът, предаде Франс прес. Той цитира пилота, че похитителите са 10 или повече и твърдят, че са координирали действията си със своя лидер.

Армията за освобождение на Судан е едната от двете бунтовнически групировки, които действат в западната област Дарфур. Похитителите отхвърлили предложението на либийските власти да дадат храна на намиращите се на борда на самолета над 100 пътници. Те отказали и да бъде оказана медицинска помощ на пасажерите, които припаднали заради лошо функциониращата климатична система.

Самолетът на суданската авиокомпания "Сън еър" беше отвлечен вчера над размирния судански район Дарфур. Самолетът излетял от град Ниала, в Дарфур, в 13,40 часа по Гринуич. Бил е отклонен от маршрута си за суданската столица Хартум малко след излитането. Двайсет минути след излитането пилотът се е свързал с летището в Ниала и казал, че самолетът е отклонен. Поискано е било разрешение самолетът да кацне в Кайро, в Египет, но властите отказали.

Поради недостатъчно гориво пилотът е поискал да кацне на либийска територия и машината е получила разрешение за кацане в либийски град Куфра, намиращ се в югоизточната част на страната, на границата на Либия с Египет.