Бунтовници обстрелват с ракети летището на Дамаск
Бунтовници обстрелват с ракети летището на Дамаск / снимка: Reuters, архив

Сирийски бунтовници изстреляха две ракети срещу летището на столицата Дамаск, като от обстрела са пострадали паркиран граждански самолет и резервоар с керосин, който се подпалил, съобщи официалната агенция САНА.

Въпреки двата разрива и нанесените щети трафикът на летището не е бил нарушен и пожарът на цистерната е бил потушен. От двете страни на магистралата от Дамаск към летището бушуват ожесточени сражения между бунтовниците и редовната армия. През ноември 2012 г. това стана причина за кратко прекъсване на въздушния трафик, съобщава БГНЕС.

В същото време сирийската армия, подкрепяна от ирански офицери и военни от ливанската Хизбула, затяга обръча около въстаниците в град Хомс, в Централна Сирия. Това съобщи днес Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от АФП.

С помощта на въоръжени групи, подкрепящи режима, войските поеха контрола над обширни части от квартал Уади ел Сайех в Хомс, посочват правозащитниците. Кварталът е между два района, които са в ръцете на бунтовниците и армията ги обсажда вече близо година, отбелязва БТА.

С превземането на Уади ел Сайех войските ще могат да изолират тези две зони, като затворят пътя между тях. В стария град има 800 семейства под обсада, стотици жители са ранени. Хората са застрашени, защото повечето там са сунити. Ако Хомс бъде превзет, има опасност въоръжените групи, подкрепящи режима, да потърсят отмъщение и да избухне насилие на верска основа, посочва СЦНЧП.

Трети по големина град в Сирия, Хомс е наричан от бойците „столица на революцията”. В него има сунитски, алауитски, християнски и смесени квартали. Твърде разединени, те сякаш олицетворяват верските напрежения. Режимът се ръководи от алауитите - малцинство, към което спада президентът Башар Асад, а повечето хора в Сирия и сред въстаниците са сунити, напомня АФП.