Олаф Шолц
Олаф Шолц / БГНЕС
Германските депутати блокираха разследването срещу канцлера Олаф Шолц във връзка с евентуалното му участие като кмет на Хамбург в афера с данъчни измами, която е струвала на правителството милиони евро, предаде АФП.

Проучването, за което настояваха депутати от консервативните опозиционни ХДС и ХСС, щеше да проучи дали политически фигури са помогнали на частната банка М.М. Варбург да избегне връщането на невярно поискани данъчни отстъпки в Хамбург.

Депутатите от коалиционните партии, включително социалдемократите на Шолц, Зелените и подкрепящата бизнеса ФДП, одобриха предложение, с което отхвърлиха плановете.
ХДС и ХСС заявиха, че правата им на парламентарна опозиция не са били спазени, и сигнализираха, че ще обжалват този ход пред германския конституционен съд.

Шолц: Войната не трябва да засегне Запорожката АЕЦ

Шолц, който беше кмет на Хамбург от 2011 г. до 2018 г., многократно беше принуден да отхвърли твърденията, че е участвал в решението за освобождаване на банката от отговорност.

Канцлерът вече е изправен пред подобно парламентарно разследване в Хамбург, една от 16-те федерални провинции на Германия.

Комисията в Хамбург разследва защо през 2016 г. местните финансови власти са се отказали от предложение да изискат обратно 47 млн. евро (48 млн. долара) данъци от Варбург заради т.нар. cum-ex сделки.

Разкрит за пръв път през 2017 г., скандалът "cum-ex" включваше множество участници, които бързо разменяха помежду си акции на дружества около деня на изплащане на дивиденти, за да претендират за многобройни данъчни отстъпки за едно изплащане.

Данъчната схема, използвана в цяла Европа, се оценява на дупка в размер на няколко милиарда евро в публичните финанси на Германия.

В Германия срещу десетки хора, включително банкери, търговци на ценни книжа, адвокати и финансови консултанти, са повдигнати обвинения за измамата.

В крайна сметка Варбург трябваше да върне десетки милиони евро под натиска на федералното правителство, управлявано от бившия канцлер Ангела Меркел.
 
БГНЕС