Брюксел замразява частично преговорите с Анкара
Брюксел замразява частично преговорите с Анкара / netinfo

Министрите на външните работи от Европейския съюз се споразумяха за частично замразяване на преговорите за членство с Турция заради отказа й да отвори пристанищата и летищата си за трафик от Кипър, съобщи финландското председателство.

Министрите гласуваха за прекъсване по осем от 35-те преговорни глави и за ежегоден преглед на напредъка на Турция до 2009 г. Другите сектори от преговорите ще продължат, но няма да бъдат приключени, докато Турция не изпълни задълженията си по въпроса с Кипър.

Министрите се договориха по принцип за стъпки за прекратяване на икономическата изолация на Северен Кипър, но тази договореност ще трябва да бъде потвърдена през януари. Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин също участва в срещата на външните министри в Брюксел.

Окончателно решение по споразумението на външните министри за обща позиция за преговорите с Турция ще бъде взето от лидерите на ЕС на двудневната среща на върха, започваща в четвъртък, уточниха анонимни дипломати, цитирани от Асошиейтед прес.

"Съжалявам, че ще ви разочаровам, но това не е катастрофа. Всъщност влакът все още стои твърдо на релсите", заяви британският външен министър Маргарет Бекет, която е сред най-твърдите привърженици на Анкара, на пресконференция след заседанието.

"Това решение постига правилния баланс. От една страна, то изпраща на Турция сигнал, че неуспехът да изпълни задълженията си не може да остане без последици", посочи еврокомисарят за разширяването Оли Рен. "От друга страна, то изяснява пътя напред и позволява прогрес в преговорите за присъединяване", допълни той.

Финландският външен министър Ерки Туомиоя, чиято страна в момента председателства ЕС, изтъкна пред репортери: "Най-важното в дискусиите бе, че никой не постави под въпрос възможността на Турция да се присъедини към ЕС, щом изпълни всички критерии".

Гърция изрази задоволство от решението на ЕС . "След интензивни и изключително сложни преговори нещата приключиха по начин, който ни удовлетворява. Турция трябва да има ясна европейска перспектива", заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни за гръцката държавна телевизия от Брюксел.