Брюксел отбелязва Ден без автомобили за 11-та поредна година
Брюксел отбелязва Ден без автомобили за 11-та поредна година / снимка: Reuters

Брюксел освободи улиците си от коли и трафик, отбелязвайки "Ден без автомобили" за 11-а поредна година, предаде Ройтерс.

Белгийската столица иска да насърчи усилията за намаляване на отделяните от автомобилите вредни газове и да накара хората да използват краката си за придвижване.

В Брюксел инициативата "Ден без автомобили" се провежда от 2000 г., но въпреки това тази година градът получи от природозащитници оценка "слаб" за напредък в намаляването на емисиите от сажди.

Мадрид, Лондон и Рим също получиха слаби оценки, докато Берлин получи оценка "много-добър". Нито един от 17-те града, включени в проучването, обаче не получи "отличен".

Белгийската столица е определяна като града с най-големи задръствания в Европа. Все пак неговите проблеми с трафика са нищо в сравнение със задръстванията в някои части на Китай например, посочва БТА.

Денят без автомобили в Брюксел се отбелязва в Европейската седмица на мобилността, продължаваща от 16 до 22 септември и целяща да популяризира придвижването с велосипед и други "зелени" форми на транспорт в градовете.