Брюксел: България бележи напредък в борбата с корупцията
Брюксел: България бележи напредък в борбата с корупцията / netinfo
България бележи напредък по няколко от показателите, заложени от ЕК за напредък в съдебната система и борбата с корупцията. Това е записано в доклад, изготвен от българската страна и предоставен на Комисията, съобщиха от Брюксел.

Документът е отговор на последния доклад на ЕК от месец юли 2007 година.

16 са досъдебните производства, 6 - обвинителните актове и 32 на осъдените – за периода януари – февруари 2008 година. 219 са исканията за конфискация на имущество от престъпна дейност, внесени от комисията Кушлев през 2007 година, с тази цел са започнати 33 дела на стойност 27 милиона лева. Сред показателите, бележещи напредък, са приемането на промени в Конституцията, премахващи всички двусмислия по отношение на независимостта и отчетността на съдебната система.

Независимостта на бюджета на съдебната власт, независимият съдебен инспекторат и гарантирането на ефективен и прозрачен съдебен процес чрез приемането и прилагането на ново законодателство в тази сфера, както и продължаването на реформата в съдебната система за повишаване на професионализма, са сред останалите резултати, посочени в българския доклад.

Записано е още, че България прилага нулева толерантност към всички корупционни практики по границите и местната власт.

Прилагане на стратегия за борба с организираната престъпност, съсредоточена върху тежката престъпност, прането на пари и върху системното конфискуване на имущество, придобито от престъпна дейност, също са сред мерките за напредък в кризисните сфери, посочени в доклада на българското правителство.