Броят на бежанците в света отново нараства, предупреждава ООН
Броят на бежанците в света отново нараства, предупреждава ООН / netinfo
Броят на бежанците в света отново започна да се увеличава, за пръв път от пет години насам, предупреждава Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКООНБ) по повод утрешния Световен ден на бежанците, предаде Франс прес.

По данни на организацията броят на бежанците през 2006 г. е достигнал най-високото си равнище от 2002 г. насам и е нараснал с 14 процента, или 1,2 милион души, спрямо 2005 г., съобщи БТА.

Като се прибавят 4,3 милиона палестински бежанци, за които се грижи Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци и за трудоустрояването им, общият брой на бежанци в света достига 14 милиона души.

Това се дължи до голяма степен на милион и половината иракски бежанци, които са намерили убежище главно в Сирия и Йордания, се казва в доклад на ВКООНБ, озаглавен "Световни тенденции през 2006 г."

В Европа броят на бежанците е намалял благодарение на натурализирането в Сърбия на 37 000 бежанци от Босна и Хърватия. Най-многобройната група бежанци в света са афганистанците – 2,1 милиона души, намерили убежище в 71 различни държави. Следват иракчаните – 1,5 милион, суданците - 686 000 и Демократична република Конго и Брунди – по 400 000 души.

Най-много бежанци приема Пакистан - 2,1 милиона, следван от Иран. Тези две държави приемат 20 процента от общия брой бежанци в света. След тях се нареждат САЩ, Сирия и Йордания.

По случай Световния ден на бежанците 20 юни върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш подчертава, че за разлика от много други хора в нашия глобализиращ се свят и растящата мобилност, бежанците са хора, които са принудени да поемат на път против волята си.

"Световният ден на бежанците ни дава възможност да насочим вниманието си към милионите бежанци и другите разселени хора по света, към техните неотложни нужди - от вода и подслон до закрила и толерантност. Призовавам ви да се присъедините към нас в това усилие. Независимо дали са в отдалечени лагери или в нашия квартал, винаги има начини да им помогнем. Можем да започнем, като си спомним, че те не са напуснали домовете си по своя воля", изтъква Антониу Гутериш, върховен комисар на ООН за бежанците.