/ Thinkstockphotos
Броят на нелегалните мигранти, пристигнали на испанските Канарски острови в Атлантическия океан през януари, се е увеличил 18 пъти за една година. Това показват публикувани днес данни на испанското правителство, предаде Франс прес.

Този скок на миграцията се наблюдава на фона на усилията на Мароко да разубеди мигрантите да използват територията му, за да достигнат Европа. Това предизвика опасения в Испания от отварянето на "канарския маршрут", който заобикаля маршрута през Мароко, използван от десетки хиляди мигранти в края на първото десетилетие на 21 век.

Гърция връща емигранти със заплата от 3000 евро

На този архипелаг в близост до бреговете на Мароко 708 мигранти са били регистрирани през януари спрямо 40 през същия месец на 2019 г., според доклад на испанското вътрешно министерство.

Напротив, броят на пристигналите мигранти до средиземноморските брегове на Испания е спаднал със 72 процента през същия месец януари.

Общо в Испания е отчетено намаление с 54,5 процента на пристиганията на мигранти по море през последната година. Броят им е намалял от 57 498 души през 2018 г. на 26 168 - през 2019 г., съобщи испанското вътрешно министерство.

Откриха албански емигранти, скрити в турбина на кораб

Всъщност миналата година Мароко е възпрепятствало голям брой мигранти да отплават на север, за да стигнат до Испания.

Мароко е осуетило 74 000 опита за незаконна миграция към Испания през 2019 г., според Халид Зеруали, служител отговорен за миграцията в мароканското вътрешно министерство, отбелязва АФП.
БТА