„Бритиш петролиъм ще пълни петролния кладенец с твърда маса
„Бритиш петролиъм ще пълни петролния кладенец с твърда маса / cнимкa: Reuters

„Бритиш петролиъм" ще започне да излива земна маса и цимент в петролния кладенец на дъното на Мексиканския залив до седмица, съобщи отговарящият за овладяването на петролния разлив от страна на американското правителство адмирал Тад Алън, цитиран от АП.

Според Алън операция „статичен удар" за запушване на отвора на кладенеца може да започне на 2 август. Ако всичко мине по план, последната фаза, която включва изливането на земна маса и цимент от повърхността през специална тръба, може да започне на 7 август. По данни на компанията операцията може да отнеме от дни до седмици.

До сряда „Бритиш петролиъм" ще може да започне да пъха последната част от тръбата в издълбания за целта спомагателен кладенец и да я стабилизира, след което да пробие около 30 метра в посока към основното находище, допълва БТА. На 15 юли над пробойната в кладенеца беше поставена запушалка, която спря изтичането на петрол. Алън обаче предупреждава, че докато операцията не приключи успешно, е рано да се обявява победа.

В същото време „Бритиш петролиъм" обяви, че загубите на компанията през второто тримесечие на година са за 16,9 млрд. долара (11 млрд. британски лири) заради петролния разлив в Мексиканския залив. Това са най-големите загуби в съвременната история на корпоративна Великобритания. Главният изпълнителен директор на „Бритиш петролиъм" Тони Хейуърд, който бе силно критикуван за управлението на дейностите по отстраняване на последиците от петролния разлив, ще напусне поста си през октомври и ще бъде сменен от американеца Робърт Дъдли. Освен това „Бритиш петролиъм" планира да продаде активи за до 30 млрд. долара през следващите 18 месеца.