Британско списание иска свобода за медиците ни в Либия
Британско списание иска свобода за медиците ни в Либия / netinfo

Британското медицинско списание "Лансет" се включи в протестното движение на научната общност срещу процеса на петте български медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН, предаде Франс прес.

В редакционна статия, озаглавена "Освободете шестимата от Бенгази!", изданието заклеймява "съдебния маскарад". Статията цитира експертния доклад, съставен от френския професор Люк Монтание, съоткривател на вируса на СПИН, който е стигнал до извода, че появата на вируса датира от 1997 г., преди пристигането в Либия на чуждестранните медици, и е причинена от лошите хигиенни условия. Според правозащитни организации, обвиняемите са направили признания, след като са били подложени на мъчения, допълна статията.

"За да реформира слабата си система на здравеопазване и в крайна сметка да подобри здравето на своите деца и на цялото население, Либия трябва да започне със "спасяването на шест живота", заключава "Лансет".

В писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, публикувано на интернет страницата на британското списание "Нейчър" в началото на ноември, 114 лауреати на Нобелова награда изразиха тревога във връзка с процеса срещу българските медицински сестри и палестинския лекар, обвинени в умишлено заразяване с вируса на СПИН на над 400 либийски деца.

Нобеловите лауреати настояваха за справедлив процес срещу медицинските сестри и призоваваха либийските власти да разрешат да бъдат представени доказателства от международно признати експерти по СПИН. "Необходими са силни научни доказателства, за да се установи причината за инфекцията", посочват те.