Британските войници са толкова дебели, че животът им е застрашен
Британските войници са толкова дебели, че животът им е застрашен / снимкa: БГНЕС

Британските войници са толкова дебели, че животът им е изложен на риск. Това пише във вътрешен документ на въоръжените сили, с копие от който се е сдобил седмичникът "Обзървър", предаде Асошиейтед прес.

Спешният меморандум, изпратен неотдавна до всички поделения, предупреждава, че все повече войници са станали толкова дебели, че не могат да служат в конфликтни зони. Отправен е призив към командирите да наблегнат на физическите упражнения.

Британското министерство на отбраната не коментира публикацията в "Обзървър", но не оспори нейната достоверност. То се ограничи да съобщи, че командирите неотдавна са били инструктирани да спазват стандартите на физическата подготовка.

Затлъстяването е сериозен проблем и за американските въоръжени сили, отбелязва АП. Те съобщиха по-рано тази година, че наднорменото тегло е най-голямата пречка за постъпване на млади мъже и жени на военна служба, следвано от липсата на образование и престъпното минало.

Затлъстяването на населението е растящ проблем във Великобритания, както и в много други държави, пише БТА. Поръчан от правителството доклад прогнозира през 2007 г., че до средата на този век до девет от десет пълнолетни британци ще бъдат с наднормено тегло.