Британските власти разследват терористичен заговор
Британските власти разследват терористичен заговор / снимкa: БГНЕС

Британските разузнавателни служби разследват голям терористичен заговор, съобщи държавният секретар за борбата срещу тероризма лорд Алън Уест, цитиран от световните агенции. "Има нов голям заговор, който е в процес на развитие и ние наблюдаваме това", заяви той по време на дебати в Камарата на лордовете за антитерористичното законодателство.

Лорд Уест не даде подробности. "Някои от мерките, които въведохме през последните 15 месеца, ни донесоха сигурност, но това не означава, че сме в безопасност", отбеляза британският държавен секретар за борбата срещу тероризма. Той подчерта, че "заплахата е огромна" и че е намаляла малко, но сега отново нараства.

Терористичната заплаха за Великобритания в момента е определена от властите само на една степен под най-високата. Премиерът Гордън Браун обаче бе принуден в понеделник да се откаже от мярка за удължаване от 28 на 42 дни на максималния срок за задържане в предварителния арест на заподозрени терористи, след като съответният законопроект бе отхвърлен от Камарата на лордовете.