Британските лейбъристите откриват първия си конгрес от ерата на Браун
Британските лейбъристите откриват първия си конгрес от ерата на Браун / netinfo

Лейбъристката партия, окрилена от нарасналата си популярност, открива първия си годишен конгрес от ерата на Гордън Браун, който стана премиер на Великобритания в края на юни, предаде Франс прес.

Новият правителствен лидер ще бъде посрещнат сърдечно от близо 8000 делегати на фона на поредица проучвания на общественото мнение, отчитащи благоприятни позиции за партията в "ерата на Браун", докато Консервативната партия на Дейвид Камерън губи влияние.

Речта на Браун, която той ще произнесе в понеделник, се очаква да бъде акцентът на петдневния конгрес, провеждащ се в курорта Борнмаут.

Конгресът през 2006 г. бе прощален за Тони Блеър ще се започни с неговата емоционална реч в навечерието на десетата година от идването му на власт, а тази година истинската звезда ще бъде Браун.

"Мисля, че той очаква това отдавна. Конгресът ще бъде много успешен и идеална трибуна за Браун", отбелязва Марк Джоунс, професор по политически науки в Бристолския университет.

При Блеър конгресите на Лейбъристката партия приличаха на шоу, като се канеха звезди като Боно от групата "Ю Ту" или бившия американски президент Бил Клинтън.

На тазгодишния конгрес на лейбъристите не се очаква нито една звезда, но ако бившият министър на финансите на Великобритания може да изглежда по-строг, то той има основание да се похвали с дълбоките си корени в партията. В нея Браун влиза 12-годишен като раздава листовки, а сега е възприеман като интелектуална фигура с тежест в партията.