Лидерът на британската лейбъристка партия Джереми Корбин
Лидерът на британската лейбъристка партия Джереми Корбин / БГНЕС, архив
Британската опозиционна Лейбъристка партия възнамерява на 9 септември отново да гласува против предложението на премиера Борис Джонсън за произвеждане на предсрочни парламентарни избори през октомври. Това заяви в интервю за Би Би Си външният министър в сянка на лейбъристите Емили Торнбъри.

"Ако гласуваме за избори, след това без значение какво предлага Борис Джонсън, той решава за коя дата да препоръча на кралицата да насрочи избори. Като се има предвид, че той се прояви като пълен лъжец, като човек, който каза, че по-скоро ще умре, отколкото да допусне възпрепятстване на излизане от Европейския съюз (ЕС) без споразумение, нашият основен приоритет ще е да попречим на Брекзит без споразумение", каза Торнбъри. На въпрос означава ли това, че лейбъристите за втори път за няколко дни ще откажат да гласуват за предсрочни избори, тя отговори утвърдително.

Британски депутати готови да съдят Джонсън, за да отложат Брекзит

Лейбъристката партия ще води преговори с други опозиционни партии за обсъждане на дата за парламентарни избори, каза Торнбъри, цитирана от Ройтерс.

Премиерът Борис Джонсън иска вотът да се състои на 15 октомври, две седмици преди датата на излизането на Великобритания от ЕС.

"Трябва да сме напълно сигурни, че няма да се окажем в ситуация, в която изборите се използват за отклоняване на вниманието, докато правителството тихомълком ни изкарва от ЕС без споразумение", заяви Торнбъри.
 


Опозиционната Шотландска национална партия (ШНП) ще се съгласи на някаква дата за избори едва когато бъде сигурна, че Великобритания няма да напусне ЕС без споразумение, заяви лидерът на парламентарната група на ШНП Иън Блакфорд в интервю за Би Би Си.

"Искам да сваля Борис Джонсън от премиерския пост, но трябва да се уверим, че няма да напуснем ЕС без споразумение, това е първият приоритет", каза Блакфорд.
 
 
 
БТА