Британският премиер публикува данъчните си декларации
Британският премиер публикува данъчните си декларации / Guliver/Getty Images

Британският премиер Дейвид Камерън публикува данъчните си декларации в опит да сложи край на въпросите за финансите си, предизвикани от споменаването на покойния му баща в скандала "Панамски документи", предаде Ройтерс.

Разкритията, че бащата на премиера е създал офшорна фирма, доведоха до искания за оставката на Камерън и дадоха аргументи на опозиционните депутати, поставили под въпрос нежеланието му да изясни финансовите си отношения с баща си.

Какво губи британският премиер след разкритията на "Панамските документи"

Камерън предприе необичайната стъпка да разкрие обикновено поверителната информация, след като заяви, че е трябвало да следи по-внимателно как семейството му урежда плащането на данъците си, отбелязва Ройтерс.

Какво ще предизвика голямото изтичане на документи от Панама?

Публикуваните документи показват, че премиерът е платил 75 898 лири данък (107 198 долара) при доходи от 200 307 лири (282,925 долара) през последната финансова година (2014-2015 година). Основни източници на доходите му са заплатата от 140 522 лири (198 528 долара) и 46 899 лири (66 262 долара) от половината наем на семейното му жилище в Лондон.

"Панамските документи" не обвиняват Камерън в нищо, но през последните дни той направи четири различни изявления за ролята на баща си, отбелязва Ройтерс.

Телевизия "Скай нюз" пък разпространи в събота информацията, че Дейвид Камерън е получил подарък от майка си Мери 200 000 паунда, в допълнение към 300 000 паунда, които той е наследил от баща си, Иън, който почина през 2010 г. Посочва се, че двата превода от по 100 000 паунда, направени от майка му, може да е позволило на семейството на премиера да си спести данъци за 80 000 паунда.

Хиляди на протест срещу Камерън в Лондон (ВИДЕО)

Междувременно Камерън обяви и създаването на работна група за разследване на разкритията на "Панамските документи", предадоха АФП и Ройтерс. "Работната група ще обединява най-добрите британски експерти, за да се заеме с всички възможни провинения в рамките на "Панамските документи", се казва в изявление на британския премиер.

В групата ще участват агенти на британските данъчни служби, на Националната агенция за борба с престъпността, подкрепяни от Службата за борба с финансовите измами и на финансовата надзорна служба. Работната група ще получи 10 милиона лири, за да започне работа.

Повод за обявяването на данъчните декларации на Камерън са т.нар. Панамски документи, от които стана ясно, че Иън Камерън през 1982 г. е основал панамския офшорен фонд Blairmore Holdings. В обществото се зароди подозрението, че главата на правителството може би има недекларирани доходи.

Дейвид Камерън отрече тези предположения, като призна, че е имал акции в Blairmore Holdings в размер на повече от 30 000 паунда в офшорния фонд на баща си, но преди да стане министър-председател ги е продал.

Източник: БТА, БГНЕС