Британският премиер поздрави Дмитрий Медведев за победата
Британският премиер поздрави Дмитрий Медведев за победата / снимка: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун поздрави Дмитрий Медведев за победата му на президентските избори в Русия, но не покани новия руски лидер на разговори в Лондон, предаде АП.

Говорителят на премиера Майкъл Елъм съобщи, че Гордън Браун е изпратил писмо до Медведев, в което подчертава надеждата си, че Лондон и Москва ще успеят да подобрят влошените си отношения.

Винаги сме казвали, че ще търсим възможности за подобряване на отношенията ни с Русия и се надяваме на по-добро сътрудничество по редица въпроси, но ще съдим новото руско ръководство по действията му и по резултатите от тези действия, заяви говорител на министър-председателя на Великобритания, каза още Елъм.

В писмото Браун не поканил Медведев за разговори на "Даунинг стрийт", но уверил руския лидер, че с нетърпение очаква да се срещне с него за първи път на срещата на Г-8 през юли.

Признание за победата си на проведените в Русия избори Медведев получи още от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дорау Барозу, френския президент Никола Саркози, италианския външен министър Масимо Д'Алема и германския канцлер Ангела Меркел. Готовност да работи с новоизбраният президент заяви и Джорж Буш.