Британският премиер обеща на палестинците още 60 милиона долара
Британският премиер обеща на палестинците още 60 милиона долара / cнимкa: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун призова днес Израел да спре изграждането на селища и предложи на палестинските власти допълнителна британска финансова подкрепа и обучение на полицаи, предадоха световните агенции.

Браун, който е на посещение в Израел, се срещна днес в град Витлеем, на Западния бряг на река Йордан, с палестинския президент Махмуд Абас. На пресконференция след това той каза, че Лондон ще подпомогне финансово автономната палестинска власт с допълнителни 60 милиона долара за жилищно строителство, създаване на индустриални паркове и развитие на малкия бизнес. Половината от тази допълнителна сума ще влезе директно в бюджета на палестинската власт. Браун припомни, че вече има ангажимент за отпускане през следващите три години на 500 милиона долара за икономическото развитие на палестинските земи.

"Имаме ясна цел - мир, основан на границите от 1967 г. с жизнена палестинска държава, която да съществува редом с Израел и Ерусалим като столица на двете държави", заяви британският лидер. Въпросът е дали ще успеем да използваме шанса, който ни даде Анаполис и да направим следващите решаващи стъпки", каза той, имайки предвид организираните от САЩ миналата година преговори за мир в Анаполис, щата Мериленд. Сред проблемите, които спъват мирния процес, Браун посочи изграждането на еврейски селища, насилието и тероризма, който нарече "сериозна пречка" за палестинската държавност, предаде ДПА.

Днес Браун ще се срещне и с израелския премиер Ехуд Олмерт.