Британският премиер направи промени в правителството
Британският премиер направи промени в правителството / снимкa: БГНЕС

Британският премиер Гордън Браун направи днес сериозни промени в правителството, предадоха световните агенции.

Целта на Браун е да укрепи позициите си на фона на дълбоката икономическа криза и на изоставането на управляващите лейбъристи в проучванията на общественото мнение. Изправен пред вътрешен бунт в партията, премиерът върна в правителството свои доверени лица и "звезди" от времето на предшественика си Тони Блеър.

Едно от най-изненадващите решения на премиера е назначаването на европейския комисар за търговията Питър Манделсън за министър на бизнеса, предприятията и регулаторната реформа на мястото на Джон Хътън. Включването на Манделсън в кабинета бе приветствано от бизнеса, който посочи като предимство неговия опит.

Номинирана за поста на Манделсън в Европейската комисия е баронеса Катерин Аштън, лидер на Камарата на лордовете, предаде Ройтерс, цитирайки съобщение на правителството.

Въпреки кризата, министърът на финансите и канцлер на Държавното съкровище Алистър Дарлинг няма да бъде сменен. Постовете си запазват и останалите ключови министри - на външните работи Дейвид Милибанд, на вътрешните работи Джаки Сми и на правосъдието Джак Стро.

В момент, когато икономистите твърдят, че Великобритания е влязла през третото тримесечие на годината в рецесия (за първи път от началото на 90-те години), Браун се опитва да успокои обществото, че е човекът, който може да преведе страната през икономическите проблеми, отбелязва Ройтерс.

Премиерът обяви създаването на национален икономически съвет, който да координира икономическата политика и да помогне на хората да се справят с последиците от финансовата криза. Съветът ще бъде председателстван лично от премиера, а негов заместник ще бъде финансовият министър Алистър Дарлинг. Съветът ще се събира често и ще се консултира с експерти по широк кръг от въпроси - от финансовите пазари, цените на недвижимите имоти, енергията и бариерите през бизнеса.