Британският печат: Договорът на Сърбия с ЕС е удар на сръбските националисти
Британският печат: Договорът на Сърбия с ЕС е удар на сръбските националисти / netinfo

Сърбия подписа споразумението с ЕС в опит да нанесе удар на сръбските националисти, така британската преса коментира подписаното между Сърбия и ЕС споразумение за стабилизиране и асоцииране.

"Индипендънт" отбелязва, че споразумението на Сърбия с ЕС на теория е наистина първата стъпка на Белград по пътя към членство в ЕС. Но това е главно символичен жест, защото споразумението ще влезе в сила след когато Сърбия изпълни ключови условия, поставени от Холандия и Белгия.

Споразумението изобщо не е пробив в сръбско-европейските отношения, допълва вестник "Файненшъл таймс", защото то беше подписано при условие, че ще влезе в сила след като европейските правителства са доволни от сътрудничеството на Белград по въпроса за военните престъпления с Международния трибунал в Хага . Трудностите пред бъдещето на споразумението изникнаха още при подписването му, когато сръбският премиер националист Воислав Кощуница го осъди и заяви, че ако той и други сръбски евроскептици спечелят предсрочните парламентарни избори, първата им стъпка ще бъде да анулират договора.