Британският парламент реши да направи подарък на кралицата
Британският парламент реши да направи подарък на кралицата / снимка: Reuters, архив

Британските парламентаристи събраха 85 000 лири, с които да подарят витраж на кралица Елизабет Втора по случай 60-годишнината от нейното царуване, която се навършва през 2012 година.

Членовете на двете камари на парламента се обединиха за закупуването на новия витраж, който ще бъде поставен в Уестминстър хол - най-старата част от сградата на парламента, която датира от 1097 година. Той ще смени стъклото, което бе поставено след като бомба на ИРА счупи предишния витраж през 1974 година.

Премиерът Дейвид Камерън благодари на всички, които са допринесли за този подарък за диамантения юбилей на Нейно величество, посочва БГНЕС. Парламентаристите бяха призовани да участват със суми между 50 и 500 лири. Много от членовете на Лейбъристката партия обаче отказаха да участват заради републиканските си възгледи.

"Ако една от най-богатите жени на света иска витраж за годишнината, изглежда разумно тя да плати за това", каза лейбъристът Йън Дейвидсън. "Това е напълно абсурдно. Защо кралицата да има нужда от нов витраж?" възкликна той, цитиран от "Дейли Мейл".