Британски войници търгуват оръжия срещу дрога
Британски войници търгуват оръжия срещу дрога / netinfo

Британски войници, служили в Ирак, нелегално изнасяли оръжия от тази страна и ги разменяли за дрога. Срещу тези войници се води разследване, пише вестник "Сънди Таймс". Макар употребата на наркотици да се разширява сред военнослужещите, за пръв път британската военна полиция установява, че откраднати оръжия се използват за заплащане на дрогата, отбелязва вестникът.

Министерството на отбраната води разследване за "нелегално притежание" на оръжия от британски войници от 3-и батальон на Йоркширския полк. Един от военнослужещите в този полк е арестуван по обвинение, че се е сдобил с дрога продавайки пистолети, включително марка Глок, прехвърлени нелегално от Ирак в Германия.

Тази информация хвърля сянка върху британската армия, пише "Сънди Таймс", като припомня, че тази седмица пред военен съд ще застане ефрейтор Доналд Пейн. Според вестника командири се опасяват, че войниците може да са влезли в контакт с престъпни организации в Германия.

Въпросната част има база близо до Фалингсбостер в северната част на страната. Батальонът е завършил мисията си в южен Ирак миналата година и сега е базиран в Уорминстър, югозападна Англия. Като цитира източници от службите за сигурност "Сънди Тайс" съобщава, че няколко броя оръжия са били разменени за около 50 г кокаин, които са били продадени на британски войници, базирани в Ирак.