Британски министър подаде оставка заради орязване на помощи за хора с увеждания
Британски министър подаде оставка заради орязване на помощи за хора с увеждания / Guliver/Getty Images

Британският социален министър Иън Дънкън Смит подаде оставка заради планираните намаления на социални помощи за хора с увреждания, обявени тази седмица в бюджетните планове за годината.

"Промените в помощите за хората в неравностойно положение и контекстът, в който те са предприети, са прекалено голям компромис", заяви Смит в писмо.

Намаленията, оповестени от финансовия министър Джордж Озбърн предизвикаха широко недоволство, включително от колеги на министрите в управляващата Консервативната партия. "Те са оправдани с продължаващия бюджетен дефицит, но не могат да бъдат защитени в рамките на бюджет, който е изгоден за по-платежосбособните данъкоплатци", допълва Дънкън.

Той е бивш лидер на Консервативната партия между 2001 и 2003 г. и е сред шестте министри, които подкрепят излизането на Великобритания от ЕС.

Според Озбърн планираните промени ще намалят с 1,3 млрд. паунда (1,7 млрд. евро) годишно т.нар. Персонални независими плащания, които са насочени към трайноболните и хората със скъпоструващи увреждания.

Лейбъристката опозиция нарече предложенията "отвратителни", а правителствен източник разкри, цитиран от АФП, разкри, че те най-вероятно ще отпаднат от бюджетния план.

Премиерът Дейвид Камерън също потвърди, че конкретните промени ще бъдат допълнително обсъждани. В по-широкия контекст, Камерън, който миналия месец постигна споразумение за реформи в ЕС, ако Великобритания остане в него, и финансовият министър Джордж Озбърн подкрепят оставането в Съюза, докато Дънкан Смит е сред противниците му. В края на юни на референдум гражданите на Острова ще решат дали той да остане част от Евросъюза.

Самият Дейвид Камерън по обед на страницата си в Twitter съобщи, че за министър на труда на Великобритания вече е назначен Стивън Краб - досега държавен секретар за Уелс.

Източник: БГНЕС