Британски министър не харесва Съда в Страсбург
Британски министър не харесва Съда в Страсбург / снимка: БГНЕС, архив

Великобритания трябва да обмисли възможността да напусне Европейската конвенция по правата на човека, тъй като тя накърнява възможностите на правителството да се бори с престъпността и да контролира имиграцията. Това заяви вътрешният министър на Великобритания Тереса Мей, предаде Ройтерс.

Консервативната партия отдавна подлага на критики дейността на Европейския съд по правата на човека (EСПЧ) в Страсбург, който прилага конвенцията, като накърняване на британския суверенитет. И, по думите на Мей, нейната партия трябва да реши какво е отношението й към конвенцията преди предстоящите през 2015 г. избори: „До 2015 г. трябва да се разработили план за отношенията си с ЕСПЧ. И, да, искам да бъда ясна, че всички възможности, включително пълното оттегляне от конвенцията - трябва да бъдат поставени на масата”.

Думите на Мей съвпаднаха с поредното изпращане зад решетките на радикалния ислямски проповедник Абу Катада. Случаят с него е христоматиен пример, използван от критиците на ЕСПЧ в Лондон. Правителството искаше да депортира имама в Йордания, където е издирван по обвинения за тероризъм. Само че през януари 2012 г. ЕСПЧ разпореди това да не се прави, тъй като при съдебен процес в Аман от него могат да бъдат изтръгнати признания с мъчения. Така Страсбург обезсили решение на британския върховен съд, което предизвика буря от недоволство на Острова.

Критиците на решението твърдят, че ЕСЧП защитава правата на хора, които не показват никакъв респект към човешките права на останалите, отбелязва БГНЕС.

„Когато Страсбург постоянно променя приоритетите си и предотвратява депортирането на опасни хора като Абу Катада, трябва да се попитаме докъде ще ни доведе съблюдаването на конвенцията”, каза Мей. „Дали наистина ограничаваме човешките права в други страни? Съмнявам се. Но налагаме ли ограничения на националните си интереси? Приемаме ли, че върховният ни съд не е върховен? Да!”.

По време на предизборната си кампания през 2010 г. британските консерватори обещаваха да заменят Законът за човешките права, който облича със силата на британски закон европейската конвенция, с нов британски закон за правата. Сегашното правителство, което е коалиция на консерватори и либерали, създаде през март 2011 г. комисия, която да проучи възможностите за създаването на този нов закон. През декември 2012 г. комисията докладва, че нейните членове не са успели да се справят със задачата.