Британската кралица кръсти с името си най-големия британски боен кораб
Британската кралица кръсти с името си най-големия британски боен кораб / Guliver/Getty Images

Британската кралица Елизабет Втора участва в церемония за кръщаване на най-големия британски боен кораб, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Корабът ще носи името "Кралица Елизабет". На церемонията, състояла се в корабостроителницата в шотландския град Росайт, Елизабет Втора с помощта на дистанционно разби бутилка шотландско уиски в корпуса на кораба в присъствието на около 4000 гости, сред които бе и премиерът Дейвид Камерън.

Британската кралица кръсти с името си найголемия британски боен кораб
netinfo
"Нашите военноморски сили влизат в нова епоха. Този мощен кораб ще бъде флангман на нашия флот и ще вдъхновява всички", заяви Елизабет Втора. "Пожелавам само хубави неща да се случват в дългия живот на този кораб и му давам името си - Кралица Елизабет", каза британският монарх.

Корабът "Кралица Елизабет" е част от проект на стойност 6,2 милиарда паунда за въвеждане на въоръжение на ново поколение самолетоносачи, посочва Ройтерс.

Освен "Кралица Елизабет", вече е построен и втори подобен кораб, но британското правителство ще реши дали Великобритания да го използва, след като направи преглед на разходите в областта на отбраната. Това ще стане през втората половина на идната година. Според експерти в областта на отбраната вторият кораб може да бъде продаден.

Британската кралица кръсти с името си найголемия британски боен кораб
netinfo
Лондон засега не е поръчал самолети за новите си самолетоносачи. Първоначалният план беше да се купят 138 самолета Ф-35, но досега правителството е купило само 3 за тренировъчни цели и е поело ангажимента да купи още 48. Великобритания намали разходите в областта на отбраната като част от усилията за справяне с рекордния бюджетен дефицит. Резултатът от тези икономии е, че до 2020 г. британската армия ще е с най-малка численост в историята си от времето на Наполеоновите войни, началото на 19 век.

Състоялата се днес в Шотландия церемония по кръщаване на самолетоносача има сериозно политическо значение, имайки предвид насрочения за 18 септември референдум за независимост на Шотландия. Организаторите на кампанията срещу този референдум се надяват, че днешната церемония ще напомни на шотландците колко много шотландци работят в британския отбранителен сектор - над 12 600, като 4000 от тях са пряко свързани с проектите за новите самолетоносачи.

Източник: БТА