/ Getty Images
Съпругата на британския крал Чарлз Трети, кралицата консорт Камила връчи на балетмайстор Михаил Баришников награда на Кралската академия по танц, съобщиха ТАСС и "Варайъти".

На церемония в сряда в Бъкингамския дворец той е удостоен с наградата Коронация на кралица Елизабет Втора, което е най-престижното отличие на академията. Тя е основана от покойния британски монарх през 1953 г., когато е коронясана.

Наградната церемония е първият самостоятелен официален ангажимент на кралицата консорт Камила, откакто крал Чарлз Трети зае британския престол. Кралицата консорт носеше брошка с фигура на балерина на ревера на сакото си за събитието в Кралската академия по танц. "За мен е голяма чест да имам възможността да Ви връча тази награда. Никой не я заслужава повече от Вас", казала Камила на Баришников. Той е удостоен с наградата заради "огромния си принос към балетното изкуство и света на танца".

Михаил Баришников е "един от най-знаменитите балетни танцьори в историята, вдъхновил много млади и амбициозни изпълнители по света", каза на церемонията Дарси Басел, президент на академията.

Лауреатът заяви, че е поласкан да бъде удостоен с наградата. "Истинска чест е да попадна във впечатляващия списък с лауреати. Гордея се, че съм работил с много от тях и мога да ги нарека свои приятели", каза 74-годишният балетмайстор. С престижната награда са удостоявани Рудолф Нуреев, хореографите Карлос Акоста и Матю Борн, именитата руска прима балерина Тамара Карсавина и други.

кралицата консорт Камила и Баришников
Getty Images

Роден през 1948 г. в Рига, Михаил Баришников е един от най-големите танцьори на нашето време, пише на сайта на Кралската академия по танц.

Баришников е съветски и американски балетен артист и балетмайстор, заслужил артист на  РСФСР от 1973 г., припомня ТАСС. Солист е на Ленинградската опера и балет в периода 1967-1974 г. Докато е на турне в Канада през 1974 г., решава да не се завърне в родината си и приема предложението да играе в Американския балетен театър в Ню Йорк. През 2005 г. основава Център за изкуства на Баришников в Ню Йорк, който ръководи и до днес. Снима се в телевизията и киното.
БТА