/ iStock/Getty Images
Британската депутатка Стела Крийзи се появи в Камарата на общините на британския парламент (долната парламентарна камара) с тримесечното си бебе, което кърми, но беше порицана заради това. Инцидентът породи нови дебати относно правата на народните избранички, които са станали майки, отбелязва Франс прес.

В Туитър парламентаристката от Лейбъристката партия показа снимка, на която се вижда официален имейл, който получила и в който ѝ се припомняло, че правилникът на Камарата на общините е бил актуализиран в началото на септември. Съгласно актуализацията депутат не можел да идва в парламента, придружаван от дете.

"Очевидно не мога да дойда тук с тримесечното си бебе, което е много добро и което спи, когато аз говоря в Камарата на общините", пише в Туитър Стела Крийзи. "Както изглежда, майките не трябва нито да бъдат виждани, нито да бъдат чувани във всички парламенти", допълва тя. Стела Крийзи припомня, че в актуализираните парламентарни правила обаче няма никакво правило, касаещо носенето на маски.
 
Във Великобритания от февруари министърките имат право на отпуск по майчинство, който се плаща и е шест месеца. Те имат право да бъдат замествани на поста си през този период. Преди това те трябваше да подадат оставка, ако родят. Но депутатките, които не са членове на правителството, не са замествани на поста си. От 2019 г. те имат само възможността да делегират правото си на гласуване на друг парламентарист, ако се наложи. Тази промяна бе въведена, след като бременната лейбъристка парламентаристка Тюлип Сидик трябваше да забави секциото си и да дойде на инвалидна количка, за да не пропусне важно гласуване за Брекзит.
 
По повод случая с Крийзи британският вицепремиер Доминик Рааб каза: "Ние трябва да се уверим, че нашата професия е адаптирана към 21 век и че тя позволява на родителите да жонглират между работата и времето, прекарано със семейството си. Но ръководството на Камарата на представителите трябва да вземе решение по този въпрос". Рааб добави, че на него лично присъствието на бебе не би му попречило да си върши работата.
 
БТА