Лейла Шахравеш е британска гражданка, която е застрашена от ефективна присъда в Дубай, защото преди време нарекла във Facebook новата съпруга на бившия си мъж „кон“.
 
Жената е служителка в приют за бездомни в Лондон. В същото съобщение в социалната мрежа нарекла бившия си съпруг „идиот“, след като разбрала, че се е оженил повторно, съобщи „Индипендънт“. Сега британката може да получи две години в затвора в Дубай и глоба от 50 000 паунда, твърдят активисти на гражданската организация „Затворени в Дубай“.
 
55-годишната Лейла е задържана в Обединените арабски емирства миналия месец с 14-годишната си дъщеря Парис, докато се опитва да присъства на погребението на бившия си партньор. Тя е арестувана заради обидните си коментари във Facebook, въпреки че те са написани през 2016 г. Госпожа Шахравеш е била във Великобритания, когато е публикувала коментарите, докато бившият й съпруг, починал от инфаркт на 3 март т.г. и новата му съпруга са живели в Дубай.
 

В Дубай законите за киберпрестъпления гласят, че при посещение в страната човек може да бъде осъден и да попадне в затвора, ако негов стар пост в социална мрежа още може да бъде видян. Според „Затворени в Дубай“ паспортът на госпожа Шахравеш е конфискуван и дъщеря й е трябвало сама да се прибира вкъщи, където в момента живее при приятели.
 
В изявление, публикувано от групата, Лейла пише: „Не ми е позволено да напусна Дубай. Веднъж бях в съда, където не ми беше позволено да се защитавам. Бях и в полицейския участък, където чаках 12 часа без никакъв напредък. Ужасена съм. Не мога да спя или да ям. Заради стреса съм с дрехи, които са размери по-малки от обичайните. И дъщеря ми плаче всяка вечер“.
 
Госпожа Шахравеш се омъжва за португалския си съпруг Педро Мануел Сантос преди 18 години и заедно отглеждат единствената си дъщеря. Живеят в Дубай в продължение на осем месеца, където известно време е работил съпругът. Тя се прибира в Лондон с дъщеря си през 2016 г., но вместо да се присъедини към семейството си там, съпругът изпраща в Англия документи за развод.

iStock/Getty Images

Няколко месеца по-късно Лейла случайно попада във Facebook на снимки от сватбата на бившия си съпруг с 42-годишна тунизийка. Ядосаната жена пише два коментара на езика фарси, в които се казва: „Проклет да си. Остави ме заради този кон, идиот“.
 
За сега от организацията „Затворени в Дубай“ са поели адвокатската защита на Лейла Шахравеш.
БГНЕС