Британка арестувана за шпионаж в Ангола
Британка арестувана за шпионаж в Ангола / netinfo

Британка, която работи за правозащитната организация "Глоубъл уитнес", е била арестувана в Ангола по обвинение в шпионаж, предаде Ройтерс.

Сара Уайкс била в Ангола за срещи с представители на граждански организации. Тя е била арестувана в неделя сутринта в богатия на петрол анклав Кабинда, съобщи представител на "Глоубъл уитнес" в Южна Африка.

Адвокат на Уайкс заяви, че защитата ще се опита да осигури освобождаването на британката под гаранция от 2250 долара в сряда. Утре банките в Ангола са затворени заради национален празник.

Уайкс заяви пред Би Би Си след ареста си, че е отишла в Кабинда за срещи с местни правозащитни организации, с които да обсъди прозрачността на използването на приходите от петролодобива.

Правителството на Ангола до момента не е коментирало случая. Британското правителство съобщи, че е информирано за задържането на Уайкс и обсъжда случая с анголски официални лица.

"Служители от консулството ни разговаряха с нея няколко пъти и са на път за Кабинда", каза говорителка на британското външно министерство.

Ангола е вторият по значимост производител на петрол след Нигерия сред африканските държави южно от Сахара. Държавата често е обвинявана, че петролният й сектор е един от най-корумпираните в света и че всяка година големи суми от приходите от петрола остават неотчетени, отбелязва Ройтерс.