/ iStock/Getty Images
Пол Ури, британец, заловен от проруските сили в Украйна, е починал в плен, съобщиха подкрепяните от Москва сепаратисти.

"Той почина на 10 юли", заяви Даря Морозова, представител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, в Telegram, като добави, че той е имал диабет.

Неправителствени организации описват Урей като хуманитарен работник, който е работил като доброволец за оказване на помощ в Украйна.
Подкрепяните от Москва сепаратисти настояват, че Урей е бил "професионален" войник и е участвал в конфликти в Афганистан, Ирак, Либия и Украйна.
Морозова, омбудсман на сепаратисткия регион, заяви, че британецът е участвал в боеве в Украйна, а също така е набирал и обучавал наемници преди залавянето му през април.

Роденият през 1977 г. Ури е диабетик тип 1 и се нуждае от редовни дози инсулин, според майка му Линда Ури, която по-рано заяви, че семейството му е "изключително притеснено".
 
Морозова заяви, че той е страдал от редица хронични заболявания и също така е бил "в депресивно психологическо състояние".

"Въпреки тежестта на предполагаемото престъпление, на Пол Урей е била оказана подходяща медицинска помощ", каза тя.

"Въпреки това, като се вземат предвид неговите диагнози и стрес, той е починал на 10 юли".

Морозова обвини и Международния комитет на Червения кръст, че е отказал да предостави на Урей необходимите лекарства.
Според хуманитарната организация Presidium Network Урей е бил пътуващ хуманитарен работник, който е работил в продължение на осем години в Афганистан.

Проруските сепаратисти са заловили редица чуждестранни граждани, които определят като наемници. Сред тях са британците Ейдън Аслин и Шон Пинер, които през юни бяха осъдени на смърт от сепаратистките власти в Донецк.

Великобритания изрази яростта си от смъртните присъди, издадени на двамата британци по това дело.
БГНЕС, АФП