Британец разпозна сина си сред палачите от Ислямска държава
Британец разпозна сина си сред палачите от Ислямска държава / БГНЕС

Британец твърди, че синът му - студент по медицина, е сред членовете на отряда на "Ислямска държава", който е обезглавил сирийски войници в пустинята, предаде Ройтерс.

Ахмед Мусана смята, че е разпознал 20-годишния си син Насър Мусана във видеозаписа, съобщаващ за екзекуцията на американския заложник Питър Касиг, който ислямистите качиха в интернет. В клипа се вижда група от 16 джихадисти, обезглавяващи сирийски военни, за които се твърди, че са пилоти и офицери, лоялни на президента Башар ал Асад.

"Не съм сигурен, но този човек прилича на сина ми", каза Ахмед Мусана пред в. "Дейли мейл". "Той трябва да се страхува от Аллах затова, че е убива хора. Как смята той да се изправи пред Аллах, след като убива хора", заяви Ахмед Мусана за мъжа от записа, за който предполага, че е синът му.

ИД досега публикуваха записи с обезглавяването на двама американски и двама британски заложници. На тези кадри се виждаше маскиран и облечен в черно джихадист, размахващ нож и говорещ с британски акцент, който британските медии нарекоха "Джихади Джон".

В новия запис повечето от екзекуторите са без маски, а мъжът, за който се твърди, че е Насър Мусана, стои редом до "Джихади Джон".

Има голяма вероятност френски гражданин да е участвал директно в екзекуцията на сирийските пленници, предаде Франс прес, като се позова на френския министър на вътрешните работи Бернар Казньов.

"Може би става дума за Максим Ошар, роден през 1992 г. в северозападната част на Франция и заминал за Сирия през август 2013 г." след пребиваване в Мавритания през 2012 г., заяви министърът. Той поясни, че се позовава на анализ на визеозаписа, разпространен вчера от ИД.

"Записът беше анализиран от нашите разузнавателни служби и този анализ ни води на мисълта, че има много голяма вероятност френски гражданин да е участвал пряко в извършването на тези отвратителни престъпления", каза Казньов. Извършва се проверка дали втори френски гражданин, роден в голям провинциален град, също е бил след палачите, заяви източник, близък до френското разузнаване.

Същевременно Европейският съюз заяви, че е решен да се бори срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), предаде Франс прес.

"Жестокото убийство на американския хуманитарен работник Питър Касиг и на сирийските войници са поредна илюстрация за решимостта на "Ислямска държава" да следва програмата си за упражняване на терор", посочи в комюнике ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

"Всички, които потъпкват правата на човека, ще трябва да отговарят за деянията си. ЕС няма да пести сили да постигне тази цел", отбеляза тя.

"Ние сме изцяло ангажирани да се борим срещу заплахата от страна на ИД и други терористични организации в Сирия и Ирак заедно с нашите регионални и международни партньори", увери Могерини.

Източни: БТА