Британците са против военни действия срещу Иран заради пленените моряци
Британците са против военни действия срещу Иран заради пленените моряци / netinfo

Повечето британци са против незабавни военни действия за освобождаване на 15-те британски моряци, които Иран задържа преди повече от седмица, и се надяват, че правителството ще разреши кризата с мирни средства. Това сочи публикувано вчера проучване, цитирано от Асошиейтед прес.

Само 8 на сто от анкетираните считат, че Великобритания трябва да се подготви за употреба на военна сила на този етап, девет дни след залавяне на моряците. Запитани дали да се използва военна сила в краен случай, 48 процента отговарят с не, а 44 на сто са за.

Четиридесет на сто от анкетираните британци подкрепят сегашната стратегия на правителството в Лондон, което води тиха дипломация, но не се извинява на Иран. Седемнайсет процента са на мнение, че Великобритания трябва да наложи санкции върху Иран, а 26 на сто считат, че Великобритания трябва да се извини и да поиска задържаните военнослужещи да бъдат освободени.

Почти две трети от анкетираните, или 66 процента, имат доверие в министър-председателя Тони Блеър и външната министърка Маргарет Бекет, че ще разрешат случая успешно, докато 28 на сто не мислят така.

Проучването е извършено от социологическата агенция Еи Си Ем по поръчка на британския в. "Сънди телеграф". Анкетирани са 762 пълнолетни британци по телефона на 30 и 31 март.