Британците поискаха Иран да върне пленените моряци
Британците поискаха Иран да върне пленените моряци / netinfo

Британският министър на външните работи Маргарет Бекет заяви "твърде ясно" на иранския си колега, че 15-те британски моряци, задържани от Техеран, са се намирали в иракски води в момента на задържането им, съобщи агенция Франс прес, която цитира говорител на британското външно министерство.

В телефонен разговор с иранския външен министър Манушер Мотаки Бекет изразила ясно становището на Великобритания, че моряците са били в иракски води, поискала е незабавното им връщане и настояла за директен консулски достъп до задържаните, каза говорителят.

Мотаки се намира в Ню Йорк, където Съветът за сигурност реши в събота да наложи нови санкции срещу Иран след отказа му да прекрати програмата си за оботатяване на уран.

На пресконференция вчера Мотаки каза, че 15-те британски морци са обвинени, че са проникнали нелегално в ирански териториални води.

Според Лондон петнадесетте моряци, сред които една жена, са били задържани в петък сутринта, докато извършвали с два кораба рутинен патрул при устието на река Шат ал Араб, в иракски териториални води.