Британците не се съпротивлявали при задържането си на иранските гвардейци
Британците не се съпротивлявали при задържането си на иранските гвардейци / снимка: BGNES

Британските моряци и морски пехотинци решили да не се съпротивляват на иранските революционни гвардейци, които ги задържаха преди две седмици в Персийския залив, съобщиха световните агенции.

На първата си пресконференция в британската военноморска база Чивънър капитанът от кралските ВМС Крис Еър заяви, че 15-те британски военни били задържани от ирански катери, чиито екипажи се държали агресивно. "Те се врязаха в лодките ни и насочиха към нас тежки картечници, гранатомети и други оръжия. Ние разбрахме, че усилията ни да се разберем с тези хора не водят доникъде, нито имаше някакъв шанс да намалим напрежението", заяви Еър, цитиран от БТА. "Разбрахме, че ако се съпротивляваме,

ще се стигне до престрелка, която не можехме да спечелим и която щеше да има огромни последствия. Ние взехме съзнателното решение да не се противопоставяме на иранците и да правим онова, което искат от нас."

В момента на задържането британските катери се намирали на 1,7 морски мили от ирански териториални води. Всъщност иранците бяха в иракски териториални води, заяви Крис Еър, цитиран от Асошиейтед прес. "Искам да бъде съвсем ясно на всички – независимо кой какво е говорил преди, ние бяхме в иракски териториални води", потвърди на пресконференцията лейтенант Феликс Кармън. "Задържането ни бе напълно незаконно", подчерта той.

След като ги откарали на брега, иранските революционни гвардейци заявили на британските военни, че ги чакат седем години затвор, ако не признаят, че са били заловени в ирански териториални води. Британските военни били държани със завързани очи и изолирани един от друг. "През цялото време бяхме подложени на силен психологически натиск", заяви капитан Крис Еър, цитиран и от Франс прес.

Те не били подлагани на физически натиск. Давали им редовно храна и вода. "Задържането ни в Иран бе един голям медиен спектакъл", заяви на пресконференцията Джо Тиндъл от корпуса на кралските морски пехотинци.

Единствената жена сред задържаните, Фей Търни, била изолирана от сънародниците си. На останалите било казано, че тя е освободена, посочи капитан Крис Еър. "За голямо наше съжаление Фей Търни бе използвана като пропагандно средство", посочи Карман.