Бразилският президент призна за проблеми в самолетните граждански превози
Бразилският президент призна за проблеми в самолетните граждански превози / БГНЕС

Президентът на Бразилия Леус Инасиу Лула да Силва призна в телевизионно обръщение към нацията, че съществуват проблеми в сектора на самолетните граждански превози в страната, предадоха световните агенции.

Президентското обръщение е по повод самолетната катастрофа на летище Сау Паулу във вторник, в която загинаха най-малко 191 души. Според експерти възможните причини са няколко – от пилотска грешка и техническа неизправност до лоши климатични условия и дефекти на пистата.

Лула да Силва призова да се изчакат резултатите от разследването и да не се правят прибързани изводи. Той заяви, че правителството прави всичко възможно такава трагедия да не се повтаря.

Бразилският президент обяви редица мерки за подобряване на безопасността на полетите. Ще бъде намален броят на полетите за летище Конгоняс, където стана катастрофата и ще се въведат по-големи ограничения за теглото на приеманите там самолети. В момента на летището всеки ден кацат и излитат над 600 самолета. До три места ще бъде определено място за построяване на ново летище в Сау Паулу. Ще бъде също модернизирана системата за контрол на въздушните полети.

Президентът заяви, че въпреки настоящите трудности, които изпитва системата за самолетни граждански полети, нормите й за сигурност отговарят на всички международни критерии. Администрацията на Лула да Силва обаче е обвинявана, че не се е заела с решаването на проблемите в този сектор, включващи дефектни радари, недостатъчно качествени системи за въздушен контрол и прекалено късата и хлъзгава писта на летище Конгоняс, отбелязва Асошиейтед прес.