Бразилският президент посочи българка за свой наследник
Бразилският президент посочи българка за свой наследник / netinfo

Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва ще подкрепи кандидатурата на бразилката от български произход Дилма Русеф за свой наследник на поста председател на Работническата партия и за поста държавен глава. Той е заявил това в интервю за италианския вестник „Република“.

„Искам Бразилия след мен да бъде управлявана от жена и вече съществува подходящата личност. Това е Дилма Русеф. Ще предложа на моята партия да я избере за кандидат, но да спечелим няма да е лесно. В политиката сценариите се сменят много бързо“, заяви в интервюто си бразилският президент.

БГНЕС припомня, че на 21 юни 2005 г. бразилският президент Лула да Силва назначи Дилма Русеф за началник на своята канцелария. Преди това Русеф заемаше поста на министър на мините и енергетиката. Тя е икономист по образование с докторат по икономическа теория. Русеф е участвала в съпротивата срещу военната диктатура и след арест през 1970 г. 22 дни е изтезавана в затвора в Сао Пауло. Преди да влезе в екипа на Луис Инасио Лула да Силва е секретар по енергетиката, мините и комуникациите в Рио Гранде ду Сул.