/ БГНЕС, архив
Министърът на селското стопанство на Бразилия Тереза Кристина да Коста Диас осъди ангажираната с обезлесяването на Амазония топмоделка Жизел Бюндхен, че критикува своята страна, без да знае за какво говори, предаде АФП.
 

Gulliver/Getty Images


"Съжалявам, Жизел Бюндхен, вие трябва да бъдете наша посланичка, да казвате, че нашата страна е водеща в опазването на природата, а не да критикувате Бразилия, без да знаете за какво говорите", каза министърът в интервю по радиото. Според нея "в никоя друга държава" няма такъв строг закон за опазване на горите.



Преди да стане част от крайнодясното правителство на Жаир Болсонаро, Кристина Тереза ръководеше лобистката парламентарна група по земеделие. "Казах, че Жизел Бюндхен може да стане посланичка на Бразилия, за да покаже, че страната ни произвежда храни и заедно с това опазва природата. Тя ще получи нашата покана", потвърди министърът в Twitter няколко часа след интервюто.
 

БГНЕС, архив


Жизел Бюндхен е на 38 години. Тя е омъжена за звездата на американския футбол Том Брейди. Бюндхен е посланичка на добра воля на ООН за опазване на природата.



През последните години тя изказа упреци спрямо бразилското правителство заради противоречивите му инициативи за опазване на амазонската джунгла. През септември 2017 г. супермоделката проведе кампания в Twitter против декрет на тогавашния бразилски президент Мишел Темер - предшественик на Болсонаро за проучване и експлоатация на огромните минни залежи в Амазония. Неотдавна, тя критикува и проект за изменение на нормите за пестицидите.

Идването на власт на Болсонаро на 1 януари 2019 г. предизвика множество притеснения сред природозащитниците. Още в деня на встъпването си в длъжност, той прие наредба за ограничаване на земите на индианските племена и тяхното преминаване в ресора на министъра на селското стопанство. Според несъгласните, това е начин да ги прехвърли в ръцете на земеделските предприемачи. Бразилия е най-голямата страна в Южна Америка и е най-големият производител и износител на месо и соя.
БТА