Бразилски губернатор беше арестуван за корупция
Бразилски губернатор беше арестуван за корупция / www.sxc.hu

Губернаторът на бразилски щат по поречието на река Амазонка и още 17 души бяха арестувани по подозрения в отклоняване на 175 милиона долара държавни средства, предаде Ройтерс.

Стотици полицаи обградили резиденцията на Педро Паулу Диаш ди Карвалю, губернатор на отдалечения северен граничен щат Амапа. Правителствен източник потвърди, че Карвалю е сред задържаните.

Арестуваният губернатор е член на консервативната Прогресивна партия, която не подкрепя официално нито един от двамата основни претенденти на предстоящите на 3 октомври президентски избори - кандидатката на управляващата социалистическа партия Дилма Русеф, която е с български корени, и Жозе Сера от социалдемократическата опозиция. Карвалю се бори да запази своя пост на местните избори, които ще бъдат произведени едновременно с президентските и парламентарните.

Арестите в рамките на операция "Чисти ръце" били извършени в щатите Амапа, Пара, Параиба и финансовата столица на Бразилия Сау Паулу, информира БТА. Тя била проведена след разкрития за систематични присвоявания на държавни фондове. Група, занимаваща се с измами, обявявала търгове, плащала за услуги, които не били доставяни, и използвала незаконно държавни средства.