Бразилската полиция и руското посолство с различни становища за смъртен случай
Бразилската полиция и руското посолство с различни становища за смъртен случай / Getty Images, архив

Полицията в Рио де Жанейро заяви, че руски дипломат, опитал се да предотврати обир вчера край Олимпийския парк, е замесен в стрелба, довела до смъртта на нападателя. Руското посолство отрече всякакво участие на свои служители в случая, предаде Асошиейтед прес.

Полицията в Рио заяви, че руският вицеконсул е влязъл в схватка с въоръжен мъж, който се опитал да го ограби. При възникналата борба е бил предизвикан изстрел, в резултат на който е загинал нападателят. В изявление до Асошиейтед прес руснаците опровергаха полицейското съобщение.

"Трябва да има някакво недоразумение", посочи дипломатическата мисия.
Руската държава заяви също, че нейните представители не ходят въоръжени. Тя посочи, че служителите на консулството са "руски граждани с руски имена", което противоречи на медийните съобщения, в които е изнесено име с бразилско звучене.

Убийствата в Рио де Жанейро са нараснали със 17%

Властите не са установили официално самоличността на нито един от замесените в случая, като единствено заявиха, че нападнатият мъж е адвокат и вицеконсул на Русия.
Местният вестник "Глобо" и други медии съобщиха, че руският дипломат практикувал Джиу джицу. Те посочиха, че той е пътувал в автомобила си заедно със съпругата и дъщеря си, когато попаднал в задръстване на главната магистрала в квартала на Рио Бара да Тижука, където е Олимпийският парк. В този момент ги нападнали двама въоръжени на мотори. В съобщението си полицията споменава единствено за загиналия нападател.

"Вицеконсулът е влязъл във физическа конфронтация с нападателя и при възникналата борба оръжието на нападателя е произвело няколко изстрела", посочи полицията. Отдел "Убийства" на местната полиция е започнал разследване.

Източник: БТА