Браун: Случаят Литвиненко няма да бъде закрит в сегашния му вид
Браун: Случаят Литвиненко няма да бъде закрит в сегашния му вид / снимкa: БГНЕС
Британският премиер Гордън Барун каза, че в разговорите им в рамките на срещата на Г-8 в Япония е предупредил руския президент Дмитрий Медведев, че случаят с убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко няма да бъде закрит в сегашния му вид, предаде Франс прес.

Ясно му казах, че случаят "Литвиненко" няма да бъде закрит, заяви Браун пред Камарата на общините, представяйки равносметка от срещата на върха на Г-8.

"Трябва да постигнем справедливост за човека, убит на британска земя. Сегашното състояние на нещата е неприемливо", отбеляза премиерът.

Отравянето с полоний на бившия руски таен агент Александър Литвиненко през ноември 2006 г. в Лондон доведе до криза в руско-британските отношения. Русия отказва да екстрадира главният, според Лондон, заподозрян по случая - бившият агент на КГБ Андрей Луговой, което стана повод за последователното експулсиране на руски и британски дипломати миналото лято.

Британският премиер Гордън Браун изразил пред руския президент Дмитрий Медведев съжаление за прекратяването на дейността на Британския съвет в Санкт Петербург и Екатеринбург под натиска на руските власти, което той нарече напълно несправедливо решение.