Браун и Саркози обвиниха САЩ в протекционизъм
Браун и Саркози обвиниха САЩ в протекционизъм / снимка: Reuters

На съвместна пресконференция в Лондон лидерите на Великобритания и Франция обвиниха Съединените щати в протекционизъм във връзка с търга за доставка на транспортни самолети за американските военновъздушни сили.

Преди дни Европейският авиационен и отбранителен консорциум се оттегли от надпреварата за договора на стойност 35 милиарда долара, заявявайки, че Пентагонът фаворизира американския претендент Бойнг (Boeing). "Това не е правилният начин, по който САЩ трябва да се отнасят към европейските си съюзници", каза френският президент Никола Саркози, който е на посещение в Лондон.

Британският премиер Гордън Браун изрази разочарование от ситуацията. "Вярваме в свободната търговия, вярваме в отворените пазари, вярваме в откритата конкуренция", каза той. Саркози и Браун дадоха съвместната си пресконференция след разговори на Даунинг стрийт 10, основна тема на които бе икономиката. Двамата лидери заявиха, че следващата седмица може да бъде постигнат компромис по спорния въпрос за хедж фондовете и регулацията на фондовите пазари.