Браун доволен от освобождаването на Алън Джонстън
Браун доволен от освобождаването на Алън Джонстън / netinfo

Британският премиер Гордън Браун изрази радостта си от освобождаването на кореспондента на телевизия Би Би Си в Газа Алън Джонстън след близо четиримесечен плен, предаде Франс прес.

"Много се радвам на добрата новина, че Алън Джонстън е освободен. Това ще донесе огромно облекчение на семейството и приятелите му, както и на всички, които работиха за освобождаването му", заяви Браун.

Европейският комисар по външните отношения Бенита Фереро-Валднер също приветства освобождаването на кореспондента на Би Би Си Алън Джонстън. "Свободата на печата и на изразяването винаги е била сред приоритетите в работата ни и ще продължаваме да я отстояваме всеки път, когато тя е застрашена", заяви Бенита Фереро-Валднер, цитирана от ДПА.

Освободеният Джонстън държи рекорд за най-дълго държан за заложник чуждестранен гражданин в Газа. Кореспондент на Би Би Си от април 2004 година, 45-годишният журналист бе отвлечен на 12 март в Газа от въоръжени нападатели, докато пътувал с колата към дома си. Джонстън бе единственият западен журналист, работещ постоянно в палестинските автономни територии, и ако не бе похитен, щеше да се върне в Лондон през април.