/ БГНЕС, архив
“Благодаря ви, хора. И от България ме търсиха, за да искат да ги изследват дали могат да станат донори. Благодаря, дано се спаси”, каза през сълзи братът на Наим Сюлейманоглу Мухарем, цитиран от "24 часа". Лекарите извадиха легендарния щангист от комата, в която го държаха заради отказа на черния му дроб.

Наим Сюлейманоглу в кома и в много тежко състояние
 
Наим е бил приет в спешното на университетската болница “Сани Конюк” още в събота вечерта, но до понеделник нямаше информация, че се намира в критично състояние. Първият, който разбрал за новата криза, е другият изселник от България Халил Мутлу, който също като Наим има три олимпийски титли.
 
“Ние сме с теб, шампионе. Благодаря на шефовете на федерацията, които отреагираха светкавично”, сподели Халил Мутлу и добави, че всички се молят Наим да се оправи. Сюлейманоглу е имал криза и преди две седмици, но лекарите са я овладели. “За нас състоянието му се подобрява. Преди да го приспим, му обяснихме точно какво ще направим. След като се събуди, разговаряхме. Но положението остава доста сложно”, заяви главният лекар на болницата Мехмед Емин Гюнеш.
 
Черният му дроб категорично е отказал да работи. Абсолютно в същото положение бе Наим през 2009 година, когато лекарите го върнаха от мъртвите. Тогава той престоя близо 3 месеца в болница. Според някои лекари още тогава е трябвало да се отиде на трансплантация. “Трябва да има трансплантация, и то в близките дни. Иначе рискуваме да го загубим”, каза доктор Аднан Баграъчък, който се е грижил за здравето му през последните години.

Лекари събудиха от кома Наим Сюлейманоглу, състоянието му остава критично
 
Проблем е, че близките на Наим нямали съвместимост с него и въпреки желанието им, не могат да станат донори. Турските власти вече са се обърнали и към европейския център за трансплантации, за да бъдат включени данните на Наим в системата. В болницата имало и други желаещи, които били готови да ги изследват, за да се разбере дали са съвместими.
 
Президентът на Турция Реджеп Тайиб Ердоган лично се интересувал от здравето на Наим Сюлейманоглу и дори питал кога ще е възможно да го посети в болницата. Това обясни спортният министър на съседите, който бе един от първите посетители до леглото на шампиона след като той бе събуден.