Брахими иска преходно правителство с пълни правомощия в Сирия
Брахими иска преходно правителство с пълни правомощия в Сирия / снимка: Reuters

Международният пратеник за Сирия Лахдар Брахими призова да се сформира преходно правителство с пълни правомощия преди произвеждането на избори за слагане край на продължаващия от 21 месеца кръвопролитен конфликт в страната, предаде Франс прес.

"Трябва да се сформира правителство с пълни правомощия, което да управлява в преходния период. Този преходен период ще приключи с изборите", каза на пресконференция в Дамаск специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия.

Той обаче не посочи конкретни дати за избори, които по думите му "може да са президентски, ако има споразумение за запазване на президентския режим на управление, или само парламентарни, ако има споразумение за промяна към парламентарен режим".

"Преходният период не трябва да води до разпадане на държавата и институциите й", подчерта Брахими.

Военно решение на кризата ще доведе до унищожаване на сирийската държава, предупреди той. "Победител в тази война няма да има", каза Брахими и призова да се спре потокът от оръжия към Сирия. "Никой не подкрепя дейността на екстремистките групировки на сирийска територия", заяви международният пратеник, цитиран от ИТАР-ТАСС. Брахими призова за истински промени в Сирия.

"Исканите промени не трябва да са козметични, сирийският народ има нужда от реални промени и настоява за тях, това е нещо, което всички разбраха", заяви Брахими.

Междувременно сирийска правителствена делегация, водена от заместник-министъра на външните работи Фейсал Мекдад, завърши преговорите си в руското министерство на външните работи, предаде ИТАР-ТАСС. Подробности за срещата не бяха съобщени. Заместник-министрите на външните работи на двете страни отказаха всякакви коментари пред журналистите.

Говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич каза, че срещата "се вписва в усилията, които предприемаме за развитие и задълбочаване на диалога не само с правителството, а и с всички опозиционни структури". Той добави, че "не изключва контакти" и с обединената сирийска опозиция, подкрепяна от Запада. "Кога и на какво равнище е вече тема на друг разговор," уточни Лукашевич.

Русия разчита сирийската опозиция да поеме ангажимент да не използва оръжие за масово унищожение, каза още говорителят. Той припомни, че някои медии преди дни са съобщили, че в Сирия е бил използван неизвестен газ, парализиращ дихателната система, от който са загинали шестима бойци на въоръжената опозиция, предава БТА.

Лукашевич отрече слуховете за съществуване на руско-американски план за изход от сирийската криза, като подчерта, че "такъв план не е имало и няма до момента." "Със (специалният представител на ООН и Арабската лига за Сирия) Лахдар Брахими и американските колеги се опитваме да намерим изход от ситуацията на базата на общия и одобрен в Женева план за действия."

Искането законно избраният президент на Сирия Башар ал Асад да напусне властта нарушава женевските споразумения, изтъкна Лукашевич. Според него в комюникето, прието в Женева, няма такова условие.

Лукашевич съобщи, че Лахдар Брахими ще посети Москва на 29 декември и ще се срещне с външния министър Сергей Лавров. На срещата "ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с политико-дипломатическото уреждане в Сирия, включително последните усилия на Брахими за прекратяване на насилието и започване на всеобхватен национален диалог между властите и опозицията в съответствие с женевските споразумения," заяви Лукашевич.