Босът на Коза ностра Бернардо Провенцано опита да се самоубие в затвора
Босът на Коза ностра Бернардо Провенцано опита да се самоубие в затвора / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Дългогодишният лидер на сицилианската Коза ностра Бернардо Провенцано е опитал да се самоубие с полиетиленова торбичка в затворническата килия на затвора в Парма, където излежава няколко доживотни присъди при постоянно наблюдение и засилени мерки за сигурност, предаде АНСА.

Седемдесет и девет годишният Провенцано беше опериран миналата година от рак и страда от болестта на Паркинсон, припомня агенцията.

Опитът за самоубийство е станал в сряда вечерта. Надзирател е открил Провенцано легнал на леглото в килията и нахлузил торбичката на главата си. Случилото се беше изнесено пред медиите едва 24 часа по-късно и породи различни интерпретации, отбелязва БТА.

Според някои журналисти Провенцано искал да се изкара за луд. Други предполагат, че действително е искал да се самоубие. Според трети той е искал да привлече внимание върху здравословното си състояние. Някои смятат, че опитът за самоубийство може би е кодирано послание на Провенцано до мафията.

Възникнаха въпроси как полиетиленовата торбичка се е озовала в килията на мафиота, тъй като там не се внасят никакви опасни вещи, които той би могъл да използва за самоубийство.

Днес в Парма ще има съдебно заседание по процес, в който Провенцано е съден за убийство.

Легендарният мафиот беше арестуван на 11 април 2006 година, след като се укриваше от полицията 43 години.

Същевременно медиите съобщиха, че друг известен сицилиански мафиот Пипо Кало, задържан в затвор в Асколи, който трябваше днес чрез видеоконферентна връзка да дава показания по дело в Палермо, е получил сърдечна криза и е трябвало да бъде приет в клиника в град Анкона.