Бостънският атентатор с обвинения по 30 точки
Бостънският атентатор с обвинения по 30 точки / снимка: БГНЕС, архив

Междувременно разширен съдебен състав на федерален съд в САЩ постанови да започне процес срещу заподозрения атентатор от маратона в Бостън Джохар Царнаев, съобщи федералната прокуратура в Бостън, цитирана от Ройтерс.

Царнаев ще бъде съден по обвинения в убийството на четирима души и използване на оръжие за масово унищожение. Той получи обвинения по общо 30 точки от Наказателния кодекс, като по 17 от тях той може да бъде осъден на смърт или доживотен затвор.

19-годишният чеченец и по-големият му брат Тамерлан Царнаев, който бе убит от полицията, са отговорни за двойния бомбен атентат на 15 април, в който загинаха трима души, а над 260 бяха ранени, припомня БТА.

Четвъртата жертва, полицай от университетска охрана, загина в престрелка с двамата братя, докато властите се опитваха да ги заловят. Джохар бе тежко ранен преди да бъде арестуван на 19 април, и оттогава е на лечение в бостънска болница.

Атентат окървави 117-ия годишен маратон в Бостън. Два мощни взрива отекнаха почти едновременно на разстояние от около 100 метра един от друг. Пълните с хора улици в района се превърнаха в кървава сцена с откъснати крайници и изпотрошени стъкла. Експлозиите отнеха живота на трима души, стотици бяха ранени.

Малко по-късно трета бомба избухна в библиотеката „Джон Кенеди” в града, този път без пострадали. Не е потвърдено дали има връзка между двете експлозии на финалната линия на маратона и тази в библиотеката.

Около 23 000 бегачи участваха в Бостънския маратон, който се провежда в центъра на града и привлича над половин милион зрители. Престижното състезание се организира в Деня на патриотите - празник в щата Масачузетс, на който се отбелязва годишнината от първите сражения по време на Американската революция през 1775 г.