Борисов в Иран: Важно е парите от санкцията, наложена ни за АЕЦ „Белене, да бъдат спасени
Борисов в Иран: Важно е парите от санкцията, наложена ни за АЕЦ „Белене, да бъдат спасени / БГНЕС

Газ срещу реактор - така накратко може да се илюстрира целта на визитата на българската правителствена делегация, начело с министър-председателя Бойко Борисов в Иран. Това е първото официално посещение на такова ниво в Иран от 1988 г. Борисов се срещна с президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани и с вицепрезидента Есхак Джахангири. Проведоха се и двустранни срещи на всички министри, които взимат участие в официалната българска делегация - вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на транспорта Ивайло Московски, на финансите - Владислав Горанов, министърът на земеделието Десислава Танева и на енергетиката - Теменужка Петкова.

България получи изключително интересно предложение в Иран

Борисов в Иран Важно е парите от санкцията наложена ни за АЕЦ Белене" да бъдат спасени
netinfo

България получи изключително интересно предложение да се включи в нов транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след разговорите си с вицепрезидента на Ислямска република Иран Есхак Джахангири.

„Изключително интересно предложение дойде за един нов транспортен коридор. Това, че изградихме магистралите „Марица" и „Тракия" заедно със скоростните жп линии в двете посоки - Бургас и Истанбул, дава възможност Бургас и Варна да влязат в едно от предложенията, които сега се прави за транспортен коридор: Иран - Армения - Грузия - България. Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор. Разбрахме се след две седмици експерти от страните по коридора да дойдат в София, за да обсъдят подробностите. В този транспортен коридор влиза не само превоз на товари и стоки, а включително и на газ", подчерта Борисов.

Борисов в Иран Важно е парите от санкцията наложена ни за АЕЦ Белене" да бъдат спасени
netinfo

Българският премиер се срещна и разговаря и с президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани.

"С президента на Иран д-р Роухани и в продължение на днешните разговори набелязахме няколко по-конкретни теми, които бихме могли да реализираме като пилотни. Решихме да направим тестово банково плащане между България и Иран и Иран и България, да се тестват операциите, това е голям проблем за бизнеса в Иран и би могло да бъде добра отправна точка извършването му от България. Разбрахме се също да тестваме жп линиите и цистерните с петрол, надявам се с бизнес делегациите да поговорят в тази посока утре", каза Борисов.

"Друга сфера е културно-историческият туризъм. Президентът им благослови това премиерът и министрите да работят максимално добре да работят с България. Много добра е идеята за новия транспортен коридор, което не означава да се обикаля Турция; ние държим да развиваме инфраструктурата с южната ни съседка и го правим. Това би било много добре не само за горива - газ, петрол, но и за останалите връзки между държавите", допълни премиерът.

Борисов в Иран Важно е парите от санкцията наложена ни за АЕЦ Белене" да бъдат спасени
netinfo

Държавата търси купувачи на реакторите за "Белене" в Иран (СНИМКИ)

Разговорите по идеята за продажбата на оборудването на АЕЦ "Белене" продължават и утре "с благословията" на президента на Ислямска република Иран Хасан Рохани, информира още премиерът Бойко Борисов след срещата му с него. Министър-председателят Борисов отбеляза, че президентът Рохани е разпоредил на експертите и на Агенцията по ядрена енергия утре подробно да разгледат всички аспекти на това предложение.

"Факт е, че на всички нива се даде съгласие да се работи по проекта за продажба на оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене". Подчертавам - заедно с руската страна. Утре нашите и техните министри (президентът Роухани даде ясни указания) ще го разгледат подробно и ако е изгоден и представлява интерес, ще проведем нова политическа среща - разбира се, след разговори и с министър Новак, за да излезем от тази криза, която се заплете 2006 г., когато нашите държавници подписаха нещо без да знаят какво ще се случи", каза премиерът Борисов.

"За мен е важно парите от санкцията, наложена на България за АЕЦ „Белене", да бъдат спасени. Това са живи пари - 167 хиляди евро, трябва да преведем и днес, може и сами да сметнете за какви средства на ден става въпрос. Когато има готовност, ще запозная парламента и ще търсим решение. Иран искат да работят добре с България. Тя е портата им към Европа. Исторически сме добре свързани, нямаме проблеми, които да решаваме и това е изключително изгодно нас и за тях и те го показаха с отношението си", допълни той.

Борисов в Иран Важно е парите от санкцията наложена ни за АЕЦ Белене" да бъдат спасени
netinfo

България стартира процедура за износ на пчелен мед за Иран

Проведоха се и двустранни срещи на всички министри, които взимат участие в официалната българска делегация.

Иран и България ще работят за задълбочаване на икономическите си отношения и синхронизиране на действията срещу данъчните и митническите измами - за това се разбраха българският финансов министър Владислав Горанов и иранският му колега на среща в Техеран.

Българският енергиен министър Теменужка Петкова и иранският й колега, пък, обсъдиха възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в енергийния отрасъл и по-специално в областта на природния газ.

Министър Митов от своя страна заяви пред журналисти, че след премахването на санкциите в Иран съществуват много възможности, така че да увеличим търговския си стокооборот и да намерим онези моменти от двустранните ни отношения, които могат да доведат до по-задълбочено сътрудничество и възможности пред бизнеса.

"Намерението е България да се прави газоразпределител. Той вече придобива своите параметри. Ние търсим възможно най-много източници на газ, така че, за да можем да диверсифицираме възможностите както за нашия вътрешен пазар, така и за преноса. Разговорите по въпроса продължават. Иранската страна е заинтересована от този вид сътрудничество. Що се отнася до оборудването за АЕЦ „Белене" това е доста сложна тема. Сега започват разговорите. Трудно можем в момента да говорим за конкретни параметри", допълни Митов.

Борисов в Иран Важно е парите от санкцията наложена ни за АЕЦ Белене" да бъдат спасени
netinfo